Dé Schubertiade

Het lijkt tegenwoordig wel of ieder Schubert-concert een Schubertiade genoemd wordt. Natuurlijk is er sinds het overlijden van Schubert maar één echte Schubertiade: dé Schubertiade.  Die bestaat sinds 1976 en begon met  een concert door Hermann Prey met pianist Leonard Hokanson. Gerd Nachbauer stond vanaf het begin (aanvankelijk met Christian Lange) aan het roer van het festival.

Foto: Dré de Man

Uiteraard zijn er meer muziekfestivals in de zomer, maar de Schubertiade neemt wel een heel bijzondere plaats in. In de eerste plaats uiteraard door Schubert, maar in de tweede plaats door het zeer hoge niveau. Dan heerst er ook een uiterst prettige sfeer, mogelijk doordat een groot deel van het publiek de concerten combineert met een vakantie. Dat is ook zeker aan te raden want de omgeving is erg mooi en mogelijk vanwege de nabijheid van de Bodensee heerst er een mild klimaat.

Het voorjaarsprogramma is uiteraard al voorbij, maar er is een klein zomerprogramma (van 11 t/m 14 juli) en een zeer uitgebreid en aantrekkelijk programma aan het einde van de zomer, van 24 augustus t/m 1 september. Dan is er ook nog  een oktoberweek, van 2 t/m 6.

Zeer aan te bevelen is in ieder geval het concert van 28 augustus: Die schöne Müllerin door de tenor Ilker Arcayürek en de pianist Ammile Bushakevitz, maar in feite het gehele programma. Een van de aantrekkelijke kanten van de Schubertiade is ook de mix van vocale en instrumentale werken. Meer informatie en kaarten:

https://www.schubertiade.at/de/spielplan/konzertkalender-2.html

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Unfortunately, for the moment we have to use cookies. More information soon. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. Op dit moment kunnen we helaas niet om het gebruik van cookies heen, meer informatie binnenkort. Blijft u op de site, dan geldt dat als toestemming.