Schwanengesang

Schuberts handschrift van Der Doppelgänger.

Schuberts meest romantische liederen op zaterdag 27 september om 14.30 in Amsterdam

Schubert.nl gaat door met het geven van unieke concerten en het publiceren van uitzonderlijke en zeer uitvoerige boeken over Schubertwerken. Na Die schöne Müllerin, een concert i.sm. het Goethe Institut Amsterdam én een boek over deze cyclus in maar liefst drie talen (zie boeken), is er vooral vocaal hard gewerkt aan de voorbereiding van het volgende project. Er staan zelfs nog meer concerten op stapel én andere activiteiten.

Bestel kaartje(s) met of zonder boek

Op 27 september 2025 vindt in de Posthoornkerk in Amsterdam een unieke uitvoering plaats van Schwanengesang, Schuberts derde, laatste en postuum verschenen cyclus. (Al is het strikt genomen geen cyclus, maar daarover spoedig meer.) Ook dit concert is tevens een boekpresentatie. De voorbereidingen van het concert waren daarom ook een grote hulp bij het schrijven van het boek. Het boek over Schwanengesang biedt net als dat over Die schöne Müllerin meer informatie over het werk dan enig ander boek.

De Posthoornkerk ligt op een steenworp afstand van Centraal Station

Het concert is niet alleen uniek door de volgorde en keuze van de liederen, maar ook door interpretatie, die de lijnen volgt die in het boek uitgezet worden. Voor Die Taubenpost betekent het zelfs dat er een correctie in de partituur is opgenomen, die behalve door deze uitvoerenden nog nooit door anderen dan de uitgevoerd is. Niet helemaal uniek maar wel bijzonder en zeer waarschijnlijk in de geest van Schubert is dat de cyclus niet wordt uitgevoerd door een bariton, maar door een tenor met voldoende lage tonen.

Het neogotische gebouw is alleen vanuit de  lucht in zijn geheel te zien. Het neoromaanse interieur heeft de allure van een kathedraal, maar is vrij smal en biedt daardoor normaliter plaats aan 200 concertbezoekers. Mede daarom verdient het aanbeveling om vroegtijdig een kaartje te kopen, voor de prijs (€ 14,95 inclusief consumptie) hoeft u het niet te laten. (Jongeren onder 21 en minvermogenden hebben sowieso gratis toegang.) Bovendien zijn de eerste 30 kaarten inclusief twee consumpties. Kaarten kunt u hier kopen. De betalingen zijn uiterst veilig en verlopen via Mollie; er kan gebruikgemaakt worden van de gebruikelijk betaalmethodes zoals Ideal, PayPal, Bancontact (België) en kredietkaarten. Wanneer u niet graag per internet betaalt, kunt u reserveren per e-mail sturen en betalen in de zaal. Iets soortgelijks gekdt voor recensenten, minvermogenden en arme generatie Z-ers. Het is ook mogelijk een kaartje te kopen in combinatie met onder meer een boek over Schwanengesang. Schwanengesang wordt ook opgenomen en vóór het concert zullen er al voorproefjes gepubliceerd worden op YouTube en elders.

Programma:

Franz Schubert

Uit Schwanengesang D 957, op tekst van Rellstab

1            Abschied          

2            Kreigers Ahnung

3            Frühlingssehsucht

4            Ständchen

5            Aufenthalt

6            Liebesbotschaft

Uit Schwanengesang D 957, op tekst van Seidl:

7            Die Taubenpost D 965A   

Uit Schwanengesang D 957, op tekst van Heine

8            Das Fischermädchen  

9            Die Stadt

10          Am Meer

11          Der Doppelgänger

12          Ihr Bild

13          Der Atlas


14.30: Zaal open

15.00: Concert

16.00: Borrel en Boeken

Uitvoerenden:

Irina Sisoyeva

Irina Sisoyeva is pianiste, begeleidster, repetitor en vocal coach. Zij werd geboren in Samara, Rusland en won prijzen in de Kabalevsky kinderconcours en het Volga pianoconcours voordat zij met onderscheiding afstudeerde aan het Staats Conservatorium van St. Petersburg in 1994 (Master). Zij voltooide haar postdoctarale graad in 1996 (Aspirantura).

In Rusland trad Irina op als soliste met de staatsorkesten in Samara, Volgograd, Vladovostok en St. Petersburg, gaf solorecitals en werkte ze als pianiste en begeleider bij het Filharmonisch Orkest van Vladivostok en de Opera van Vladivostok. Tussen 2001 en 2011 was Irina werkzaam als begeleider, repetitor en vocal coach bij Opera Studio Nederland. Ook werkte zij voor Opera Trionfo, Opera Zuid, Opera Minora, Opera aan Zee, Supierz Arts Management, Tact Arts Management en de James McCray Voice Studio en de Weense Staatsopera

Van 2010 (tot 2017) heeft Irina gewerkt als koorrepetitor voor De Nationale Opera en vanaf hetzelfde jaar treedt zij regelmatig op als productierepetitor bij operaproducties, ook voor ander organisaties. Ook heeft zij gewerkt met het Nederlands Philharmonisch Orkest, Concertgebouw Amsterdam, het Gergiev Festival in Rotterdam, het Grachten Festival in Amsterdam, Nederlands Kamerkoor, Capella Amsterdam, Rotterdams Concertkoor.

Irina heeft ook gewerkt als pianist en als coach voor Russische opera bij het Internationaal Vocalisten Concours summer school en werd uitgenodigd om Russische Opera masterclasses te geven voor de Opera Studio Toulouse. Zij werkt regelmatig als taalcoach met vele professionele koren in Nederland en met bezoekende internationale operazangers.
Vanaf september 2025 is zij vast verbonden aan De Nationale Opera.

Dré de Man

Dré de Man is een lyrische tenor. Hij begon op zijn tiende Gregoriaans te zingen in het kerkkoor te Chevremont. Tijdens zijn studie Nederlands maakte hij bij colleges van Willem Wilmink onder meer kennis met de gedichten van Heine en zo ontstond zijn nimmer aflatende liefde voor Lieder. Tijdens zijn studie schreef hij een scriptie over de veranderingen bij de overgang van het classicisme naar de romantiek aan de hand van de muziek van Schubert en bestudeerde hij de muziekgeschiedenis. Dat laatste kwam goed van pas toen hij in 1986 radioredacteur werd bij het blad KRO-Studio. Daar schreef hij af en toe toelichtingen bij klassieke werken.

In 1995 nam hij zijn eerste zanglessen en in datzelfde jaar begon hij te zingen in het Kammerchor Bad Bentheim. Na terugkeer in Nederland volgde een deelname aan de groep Opera Prullaria. Vanaf 1998 geeft hij regelmatig concerten, tot enkele jaren geleden uitsluitend voor vrienden en kennissen. De laatste jaren heeft hij echter vooral ten gevolge van de gunstige effecten van sportactiviteiten opmerkelijke vocale progressie geboekt, zodat hij het werk op het esthetische en interpretatieve niveau kan uitvoeren dat het vereist. Doordat hij vlak bij de Duitse grens geboren is en enkele jaren in Duitsland gewoond heeft, is zijn kennis en uitspraak van de Duitse taal vrijwel op het niveau van een native speaker.

Van 2010-2013 schreef hij recensies van liedconcerten voor zijn site Du holde Kunst. Ook interviewde hij in het kader daarvan hij meerdere zangers en pianisten, waaronder Peter Schreier, Robert Holl, Christoph Prégardien, Maarten Koningsberger en Julius Drake. Vanaf 1998 werkte hij samen met Irina, die in deze veel meer een docente dan begeleidster was en die een zeer grote inspiratie vormde.

Leave Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *