Pianist Rudolf Jansen overleden

Op 12 februari 2024 is Nederlands meest bekende en geliefde liedbegeleider Rudolf Jansen op 84-jarige leeftijd overleden. Jansen nam in 2017 in Het Concertgebouw afscheid van het concertpodium, waar hij wereldwijd ruim 55 jaar grote zangers heeft begeleid zoals Elly Ameling, Peter Schreier, Dietrich Fischer-Dieskau, Barbara Bonney en Robert Holl.

Rudolf Jansen (1940) werd geboren te Arnhem. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam gelijktijdig piano (bij Nelly Wagenaar), orgel (bij zijn vader Simon C. Jansen) en clavecimbel (bij Gustav Leonhardt). In 1964 ontving hij de Prix d’Excellence voor orgel, in 1966 de Prix d’Excellence voor piano.

Rudolf Jansen was als pianist en begeleider betrokken bij grote cd-projecten – opnames met het complete liedoeuvre van de componisten Grieg, Diepenbrock, Webern en Richard Strauss – waarbij hij samenwerkte met onder andere zijn echtgenote Christa Pfeiler, Edith Wiens, Robert Holl, Juliane Banse en Andreas Schmidt.

Hij maakte meer dan 120 plaat- en CD-opnamen met liederen en kamermuziek voor diverse internationale platenlabels.

Gedurende zijn carrière was Rudolf Jansen als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en als docent van masterclasses voor lied-duo’s heeft hij wereldwijd een grote naam opgebouwd.

In het jaar 1998 werd Rudolf benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2017 werd hem de Ridderorde toegekend in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In zijn eigen woorden: “Je moet niet alleen de tekst volgen, maar ook weten wat de woorden betekenen, aansluiten bij verschillende zangers en zorgen dat alles in balans is. Je moet een oor hebben dat de andere kant op kan luisteren. Een goede pianotechniek is een vereiste om die factoren op hetzelfde moment te kunnen vertalen naar je vingers.”

Rudolf Jansen beheerste dat alles als geen ander, zijn fluwelen toucher en zijn poëtische spel waren wereldberoemd.

Bovenstaande tekst is afkomstig van de Facebookpagina Eerbetoon aan Rudolf Jansen.

Toevoeging schubert.nl:

Jansen was van groot belang voor de Nederlandse Schubert-traditie. Hij gaf samen met Robert Holl gedurende vele jaren Masterclasses in Amsterdam voor de toenmalige Schubert Stichting onder directeur Vincent Verheijen. Hij besteedde uiteraard ook in zijn rol van docent buiten de masterclasses veel aandacht aan Schubert. Hij gaf ook vele andere masterclasses, waaronder die voor Festival Vocallis, waar beide hier afgebeelde foto’s genomen zijn. Schubert-concerten gaf hij onder meer met Holl, maar ook met anderen zoals Hans Peter Blochwitz en Elly Ameling. Met beide laatsten (maar niet alleen met hen) nam hij voor respectievelijk Philips en Vanguard ook cd’s met Schubert-liederen op.

Op de foto’s behalve Jansen een Koreaanse pianiste die deelnam aan de masterclass van 2014 van Vocallis. We proberen haar naam nog te achterhalen. Foto’s en copyright: Dré de Man.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Unfortunately, for the moment we have to use cookies. More information soon. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. Op dit moment kunnen we helaas niet om het gebruik van cookies heen, meer informatie binnenkort. Blijft u op de site, dan geldt dat als toestemming.